Honda NSX

Chassi

Att designa en sportbil från grunden är mycket svårare än det ser ut. Honda hade tidigt beslutat att den nya sportbilen skulle ha mittmotor eftersom det är den optimala placeringen för att uppnå bästa möjliga vägegenskaper.

Ett problem med att placera motorn i mitten är att chassit måste göras starkare för motorn, och därmed tyngre för att ge chassit tillräcklig styrka och styvhet. Dessutom vill Honda konstruera ett chassi som var starkare och styvare än något annat.

Eftersom hög vikt gör att ett fordon accelererar långsammare, bromsar sämre, klarar lägre kurvhastigheter och styr in sämre, var ett av de viktigaste målen att chassit var så lätt som möjligt. Honda insåg att det skulle vara möjligt att nå målet om aluminium användes för hela konstruktionen.

Detta är lättare sagt än gjort. Aluminium är en helt annan metall än stål, och kräver en helt annan konstruktion. Även om aluminium endast väger en tredjedel av stål, har det tex en mycket lägre draghållfasthet.

Dessutom ställer aluminium mycket högre krav på pressverktygen, som behöver vara betydligt mer exakta och jämnare. Svetsning av aluminium är svårare och dyrare. Det är också lättare att bryta och bocka, och måste hanteras med mycket större försiktighet.

En fördel med aluminium är naturligtvis att det inte rostar, men det finns å nadra sidan risk att sker elektrolys om aluminium kommer i kontakt med andra material som stål.

För att chassit skulle klara alla krav på styrka och styvhet fastän det bestod av ett naturligt böjligt material som aluminium konstruerades det med en mängd olika typer och tjocklekar av aluminium. När alla delar i både chassi och kaross var klara kördes konstruktionen genom en Cray superdator i tre dagar.

Det visade sig att med tillägg av endast 11 kg vid strategiska punkter uppnåddes den önskade styvheten. Resultatet blev ett chassi som är mycket styvare än konkurrenterna från Porsche och Ferrari samtidigt som det är 40% lättare än motsvarande chassi tillverkat av stål.

Totalt väger chassit inklusive alla externa (bultade) plattdelar bara 210 kg.

Produktionen av chassit var till stor del handarbete. Endast 40% av svetsningen gjordes av robotar, resten gjordes av en liten grupp av specialister.

Läs vad Gordon Murray (Konstruktören av McLaren F1) tycker (på engelska).

Uppdaterad 2012-06-26